koktajl, to jest mój najczęściej stosowany sposób na mango. owoc ten choć egzotyczny powinien być choć sporadycznie spożywany również w naszym, umiarkowanym klimacie. ciekawe jest to,że w zimie, kiedy na półkach sklepowych jest niewiele owoców,  to mango wtedy jest dobrym źródłem nie tylko słodyczy, ale też innych składników, ponieważ w 100 g zawiera: 82 g wody, 15,3 g węglowodanów, 1,5 g błonnika, 0,5 g białka, 190 mg potasu, 18 mg magnezu, 13 mg fosforu, 10 mg wapnia, 7 mg sodu, 0,5 mg żelaza, 34 mg witaminy C, 1,2 mg witaminy A, 0,03 mg  witaminy B1 , 0,04 mg witaminy B2, 0,3 mg witaminy B3 (PP), a wartość energetyczna to 60 kcal.

mango jest bardzo popularne w sałatce i wielu innych przepisach, ale mi dużo bardziej przypadło do gustu w postaci zmiksowanej.

Składniki:
mango
2 łyżki jogurtu naturalnego
szklanka mleka, bądź dwie lub trzy
opcjonalnie: banan, cukier, kardamon

Technika postępowania:
najpierw myję i wycieram mango, później obieram je obieraczką do warzyw, a na koniec kroję niezdarnie na mniejsze elementy, łatwiejsze do zmielenia

dodaję pozostałe składniki w ilości uzależnionej od zamierzonego efektu:
          jeśli chcę mieć rzadkie, to dodaję tylko płynne składniki (nawet 2 szklanki mleka)
          jeśli chcę poczęstować Pana Kfkę, to dodaję jeszcze banana i cukier
          jesli mam kaprys to dorzucam kardamon

zawartość miseczki miksuję ręcznym blenderem i uzyskuję taki efekt:



źródła:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mango_indyjskie
http://zdrowylink.pl/gotowanie/porady-kulinarne/mango-mania

Brak komentarzy: